Kisebb építési munkák a ház körül – mit építhetünk engedély és bejelentés nélkül?

Számos kisebb építési-felújítási munkát végezhetünk engedély nélkül, amelyek áttekintése ilyenkor tavasszal, a ház és a kert csinosításakor igencsak időszerű. Tudni kell, hogy az engedély nélküli építmények elhelyezésére is vonatkoznak szabályok.

Helyi Építési Szabályzat

Az önkormányzatok a Helyi Építési Szabályzatban, vagy egyéb helyi rendeletben az országosnál szigorúbb szabályozást is előírhatnak. Gyakran van helyi rendelet az állattartásra és nagyobb növények ültetésére vonatkozóan is. Ezért engedély nélküli építés esetén is tájékozódjunk az Építéshatóságon a munkálatok megkezdése előtt.

Lakóház felújítás, hozzáépítés

Általában az épület belső felújítását engedély nélkül végezhetjük, így többek között festés-mázolási munkák, burkolatcsere, nyílászáró csere. Ugyancsak engedély nélkül bonthatunk és építhetünk válaszfalakat, végezhetünk gépészeti és villanyszerelési munkákat. A fenti esetekben engedély csak akkor kell, ha a munkálatok tartószerkezetet érintenek (pl. szerkezeti falba nagyobb ablakot, ajtót építünk), vagy a felújítás kéményt, gázhálózatot érint.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
Felirat

Ha az épületet eredetileg úgy tervezték, hogy alkalmas a tetőtér beépítésre, a tetőteret engedély nélkül beépíthetjük. Kell viszont engedély, ha szerkezetet érint a tetőtér beépítés: pl. a födémet ki kell vágni a lépcső számára, a tetőszerkezetet módosítani kell az ablakok miatt. (Vigyázat! Régebbi lakóházak födéme nem biztos, hogy kellő teherbírással rendelkezik a tetőtér beépítéséhez.)Az épület külső felújítását ugyancsak engedély nélkül végezhetjük (pl. tetőfedés-, és homlokzat felújítás), beleértve az utólagos hőszigetelést is.

Az épületünkhöz engedély nélkül építhetünk teraszt, ha nem emelkedik a terepszint fölé 1,00 m-nél magasabbra, azonban a zöldfelület helyileg előírt legkisebb méretét tartani kell. Építhetünk előtetőt is, szigorú keretek között: az előtető legfeljebb 1,00 m-t nyúlhat be a kertrészek kötelező legkisebb méretébe. Az előtető 2,00 m fesztávig és 25,00 m2 építhető engedély nélkül, de az 1,50 m-nél jobban kinyúló rész növeli a telek beépítettségét. Árnyékoló ponyvát viszont 4,00 m fesztávig és 30 m2 területig helyezhetünk el engedély és bejelentés nélkül.

Kerítés építése

Általános esetben a kerítés építése nem engedély vagy bejelentés köteles. A kerítést mindig a saját telken kell megépíteni. A szabályok szerint az utcai kerítés, a jobb oldali (oldalhatáron álló beépítés esetén a házhoz csatlakozó) oldalkerítés megépítése kötelességünk. A hátsó kerítés felének megépítése hárul ránk, de ezt célszerű a hátsó szomszéddal közösen építeni. A saját kerítésünk karbantartásáról is gondoskodni kell.

A tömör kerítés 2,50 m-nél, támfalkerítés 3,00 m-nél nem lehet magasabb. A kerítés csak 2,00 m magasság felett, a belső oldalon tartalmazhat balesetveszélyes elemeket (pl. szögesdrótot). Telken belül tömör kerítés nem létesíthető. Üdülőterületen csak áttört, vagy sövénykerítés létesíthető.

Felirat

Kérdésed van, információra van szükséged?

Kattints az arcképre! (chat)

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130