Egy év múlva energiatanúsítvány nélkül értéktelen a lakása

Az állam rendeletben előírta minden új lakás építőjének, hogy ingatlana energiatanúsítvánnyal rendelkezzen.

2012-től a használt épületekre is kötelező lesz kiállítani az energiatanúsítványokat. csak ezzel a bizonyítvánnyal lehet majd eladni vagy bérbe adni az ingatlanokat. A házak, lakások zöldkártyáinak kiállítása tehát alapjaiban fogják megváltoztatni az ingatlanvásárlás és forgalmazás eddig kialakult rendszerét. A szakértők szerint akinek a jövőben nem lesz ilyen okmánya, annak a lakásának piaci értéke csökkenni fog. De az okmány hiánya a hitelbírálatkor is érzékelhető lesz: a rosszabb besorolású energiatanúsítványra kevesebb hitelt adnak majd a bankok.

A tanúsító tevékenysége elvégzéséért díjra jogosult, amelyet a tanúsítás elkészítésére fordított idő alapján számol ki, ezen felül többek között van még kiszállási díj. Ez a családi házaknál 13-15 ezer forint+ÁFA körüli összeg. A tanúsítvány érvényességi ideje egyébként 10 év, így a lejárat után minden kezdődik előröl.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
Tanúsítvány

Megéri?

Háztartási gépeket úgy választ az ember, hogy figyelembe veszi, hogy az mennyit fogyaszt. Ha takarékos, akkor megéri a vétel, ha nem, akkor meg otthagyja. A lakások zöldkártyája ugyanebben fog segíteni: bár még sok a kérdőjel a tanúsítványok körül, az mindenesetre biztos, hogy az ingatlanok energiafogyasztását egy tízfokú skálán jelölik majd: az „A” lesz a legtakarékosabb, az „I” a legpazarlóbb.

A nyílászárókat tehát már most érdemes kicserélni. A tanúsítás egyébként speciális vizsgálatot igényel: egy-egy épület energiafelhasználását több órás felmérés után számolják ki. A szakemberek ilyenkor többek között a hőhidakat, csatlakozási éleket, nyílászárók minőségét és tulajdonságait is kivizsgálják, kiszámolják az épület, lakás fűtési hőigényét. Megvizsgálják az épületgépészeti rendszereket, kiderítik, mennyi energiát igényel a fűtés és a melegvíz előállítása. Figyelembe veszik az esetleges légkondicionálók, szellőztető berendezések energia felvételét. Vizsgálják a világítás módját és energiaigényét is. Megnézik a falban futó elektromos hálózat anyagát, a vezetékek átmérőjét.

Ha ezek a vizsgálatok jól sikerülnek, s a szakemberek egy olyan bizonyítványt adnak, amely szerint az ingatlan kellően energia hatékony, akkor jó eséllyel talál majd új gazdát a lakás. A jó kategóriába besorolt lakást egyébként bérbe adni is könnyebb lesz, hiszen a bérlőnek sem mindegy, hogy mennyire takarékos- vagy épp pazarló az ingatlana, amelyben egy darabig élni fog.

Fehér Sára ingatlanértékesítő és értékbecslő Tel: 30/206-2458

Kérdésed van, információra van szükséged?

Kattints az arcképre! (chat)

Lakitelek és környéke
KAPCSOLAT: +36 30 399 3130