A télen nem használt ingatlanok „tartósítása”

A télre való felkészülést már szeptemberben megkezdhetjük a kerti csapok fagymentesítésével, érdemes az aknában lévő vízórát is védeni a fagytól, és ajánlott az őrizetlenül hagyott házakban a gáz és villanyhálózatot is lekapcsolni még tél beállta előtt.

Óriási veszteséget tud okozni a sok esetben rendkívül gyors és nem túl időigényes műveletek folyamatos halogatása, akár egy, a kertben az éjszakai fagyban szétrepedt kerti csapból napokig ömlő víz után is több százezer forintos vízszámla érkezhet. Ráadásul a biztosító sem feltétlenül köteles megfizetni az e hanyagság okozta károkat.

Közismert, hogy az üresen, felügyelet nélkül álló ingatlanok könnyebben amortizálódnak, sok esetben azonban mindehhez a tulajdonosok késlekedése is hozzájárul.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
Felirat

A télen nem használt ingatlanok „tartósítása” néhány egyszerű munkafolyamattal megoldható. A hosszabb időre felügyelet nélkül hagyott ingatlanokban érdemes elzárni a vizet, a gázt (feltéve, hogy nem fűtünk vele) és áramtalanítani. Nem csupán a fagyás miatt, hanem azért is, mert a vezetékek bármikor meghibásodhatnak. A sérült víz- és gázvezeték, a zárlatos elektromos hálózat nemcsak, hogy tűzveszélyes, de ha a tulajdonos nem veszi észre, sokszázezres közüzemi számlát is okozhat, ha hetekig, hónapokig szivárog a víz, a gáz, vagy épp egy zárlat miatt pörög a villanyóra. A legnagyobb károk a nyaralók esetében éppen abból adódnak, hogy a tulajdonosok több nap, vagy akár hét késéssel szembesülnek a történtekkel. Érdemes még elzárt csapok esetén is becsomagolni az aknákban lévő vízórákat, mert zordabb idő esetén az is előfordulhat, hogy a mérőnél fagy el a rendszer.

Az egyre szélsőségesebb hőmérsékletingadozások nyomán egyre nehezebb kiszámítani, mikor jönnek az első talajmenti fagyok. Egy hirtelen jött októberi hidegfront a házakban aligha okoz még kárt, de a kerti csapokat, vagy az azt ellátó csőrendszert már könnyedén megrongálja, okozhat ráadásul olyan kárt is, amelynek a tünete nem jelentkezik azonnal. Egy enyhén megfagyott vezeték például eltörhet akkor is, amikor újra nyomás alá kerül, s hatalmas veszteséget okozhat.

A téliesítés fontos eleme, hogy felírjuk a víz-, áram- és gázmérők állását, majd kis idő múltán ellenőrizzük, hogy van-e bárminemű fogyasztás. Ha időben tesszük meg ezt, akkor még a tél beköszönte előtt meggyőződhetünk arról, hogy nincs semmilyen szivárgás, rendellenesség. Ha fogyást tapasztalunk, annak haladéktalanul a végére kell járni.

Ezen kívül érdemes egy biztonsági rendszerre is beruházni, ez jelenthet egy egyszerű biztonsági zárat, de ajánlott a riasztó rendszer beszereltetése is, hiszen köztudott, hogy a nyaralók télen a tolvajok kedvenc célpontjai.

Kérdésed van, információra van szükséged?

Kattints az arcképre! (chat)

Lakitelek és környéke
KAPCSOLAT: +36 30 399 3130