Ha nem akarja hónapokig hirdetni!!

Kalkulálja bele az árba az alábbiakat:

Az emberek sokszor irreális kínálati árakat hirdetnek, amikor meghirdetik tulajdonukat. Ennek sokszor az az oka, hogy érzelmileg nekik többet ér az ingatlan, mint valójában. Így viszont sokáig csak álom, hogy jöjjön a hőn áhított vevő. Ahhoz, hogy ne érjen senkit csalódás, érdemes figyelembe venni az ingatlanszakértők véleményét, azaz azt, hogy ők hogyan állapítják meg a valós piaci árat. Sajnos a lakás belső szépsége nem elegendő ahhoz, hogy jó áron lehessen eladni egy lakást, vannak más tényezők is:

Az épület kora:

Meglepő vagy sem, de az újszerű, néhány éves épületek sok esetben drágábbak is lehetnek, mint az ugyanott épülő újak, mert ezekben már előjöttek és kijavításra kerültek az építésből fakadó (gyakran természetes) hibák. A használt lakásoknál viszont a kor nem minden esetben értékcsökkentő: a vevő ugyanis sokszor azt nézi, hogy mennyire van karban tartva a ház.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
Vasútállomás

Az ingatlan elhelyezkedése:

A vevőknek nagyon fontos, hogy olyan környéken ne vásároljon, amely infrastrukturálisan hagy maga mögött kivetnivalót. Ezek mellett nem csak a megközelíthetőség a fontos: az út burkolata vagy a busz közelsége, hanem a közismerten “kevésbé biztonságos” környékeken nehezebb az eladás.

Az állapota:

Minden tulajdonosnak el kell fogadnia a tényt, hogy a vevők nem minden felújítást számítanak bele a vételárba, azaz nem minden kiadás térül meg. Ha tehát már tudjuk, hogy belátható időn belül más helyre költöznénk, akkor csak azoknak a felújítási munkáknak érdemes hozzálátnunk, amit majd biztos, hogy megfizet a vevő: ilyen például a szép festés, esetleg radiátorcsere, nyílászárók lecsiszolása-festése vagy esetleges cseréje.

Ezek a munkák egy átlagos adottságú lakásnál akár 15-20 százalékot is emelhetnek az eladási áron. Viszont vigyázni kell a kivitelezés minőségére: egy új, de rosszul lefektetett járólap vagy parketta ugyanis értékcsökkentő lehet, mivel a silány minőségű munkát rögtön kiszúrják a vevők. Az eladóknak nem feltétlenül csak a felújítás árát kell nézni, hanem azt, hogy egy “jól” felújított ingatlant akár feleannyi idő alatt el lehet adni átlagosan, mint egy nem felújítottat.

Fehér Sára ingatlanértékesítő és értékbecslő Tel.: +36-30-206-2458

Kérdésed van, információra van szükséged?

Kattints az arcképre! (chat)

Lakitelek és környéke
KAPCSOLAT: +36 30 399 3130