Az ingatlanok személyi igazolványa, a tulajdoni lap

Maga a „tulajdoni lap” kifejezés széles körben ismert, kérdés ugyanakkor, hogy ha valóban kézbe veszünk egy ilyen okiratot, tudunk e olvasni a sorok között?

A tulajdoni lap bal felső sarkában annak a földhivatalnak a hivatalos megnevezését találjuk, amely az adott ingatlant helyi szinten nyilvántartja.

Ez alatt, főcímszerűen két adatot találunk: az egyik azt mutatja meg, hogy a tulajdoni lap nem hiteles vagy hiteles, a másik pedig azt, hogy szemle, vagy teljes másolat. Ha a tulajdoni lap hiteles, ez az adat önmagáért beszél. A teljes másolat minden, jelenleg fennálló és már törölt bejegyzést is tartalmaz. Legtöbb esetben ha erre nincs szükség, elegendő, ha csak a jelenleg fennálló bejegyzésekről kapunk egy képet: ez a szemle másolattípusú tulajdoni lap.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
Tulajdoni lap

Ezt követően találjuk az ingatlan helyrajzi számát (földhivatali eljárásokban leginkább ez az irányadó) és természetbeni címét, ez utóbbi nem minden esetben áll rendelkezésre.

Ezen főbb adatokat követőn az ingatlan tulajdoni lapja 3+1 részből áll, ezek megjelenésükben is jól elkülönülő, I. RÉSZ / II. RÉSZ / III. RÉSZ szakaszokat jelentenek. Bizonyos ingatlanok esetében az első részt megelőzően, optikailag is első helyen szerepelnek az ún. „Széljegyek”.

A széljegy olyan feljegyzés a tulajdoni lapon, amely azt mutatja, hogy valaki, valamely napon valamilyen jog, vagy tény bejegyzését kérelmezte az ingatlanra, és ez az eljárás még folyamatban van. Erre azért van szükség, mert az ingatlan-nyilvántartás közhiteles és nyilvános, így mindenkinek, akinek dolga van az adott ingatlannal, azonnal látnia kell minden, az ingatlan jogi sorsa szempontjából fontos adatot, ide értve azokat is, amelyek földhivatali elbírálása később történik meg.

Az első rész az ingatlan adatait tartalmazza (területnagyság, megnevezés, egyéb adatok) és ide jegyzik be az ingatlant megillető szolgalmi jogokat (az ingatlant terhelő szolgalmi jogok a harmadik részben vannak).

A második rész elsősorban az ingatlan tulajdonosának / tulajdonosainak adatait tartalmazza (bizonyos személyi adatok, milyen jogcímen lett tulajdonos) és az őket megillető tulajdoni hányadokat.

A harmadik részben a legjellemzőbb bejegyzések a különböző terhek (jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, végrehajtási jog, szolgalmi jog), jogosultságok (haszonélvezeti jog, elővásárlási jog, opciós jog, tartási jog), vagy egyéb feljegyzett tények (épületlétesítés, árverés, ingatlannal kapcsolatos perek, stb.)

Fentiekben egy leegyszerűsített képet kaptunk a tulajdoni lapokról. Ha ennél részletesebb információra van szüksége, forduljon szakemberhez.

Kérdésed van, információra van szükséged?

Kattints az arcképre! (chat)

Lakitelek és környéke
KAPCSOLAT: +36 30 399 3130