Miért költözünk?

Költözünk télen, költözünk nyáron.

Az emberek nem feltétlen kötik évszakhoz vagy időjáráshoz a költözködést. A döntést általában a pillanatnyi élethelyzet határozza meg.

Költözünk, mert önállósodni akarunk. Költözünk, mert párkapcsolatban a közös igények dominálnak. Költözünk, mert a családnak már kicsi a lakás. Költözünk jobb környékre, pörgősebb vagy éppen nyugodtabb vidékre, megyünk a jobb munkahelylehetőség után.

A költözés stresszes, macerás folyamat, de mit szóljanak például a gólyák!

A gólyákat egyetlen ok készteti költözésre, mely mindennél fontosabb, a túlélés. Minden évben ősszel elindulnak és csak tavasszal térnek vissza. Hogy miért repülnek el tőlünk délre a gólyák? A madarakat elsősorban nem a hideg kényszeríti a vonulásra, hanem az egyre szűkösebbé váló táplálékforrások. Télen a rovarok elbújnak, a tavak befagynak, a magokat pedig befedi a hó, így többségük egyszerűen nem képes elegendő élelemhez jutni. A vonulás a madár számára, óriási kihívás. Amellett, hogy számtalan veszély les rájuk, szembe kell nézniük az éhezéssel is, hiszen nagy részük semmit sem eszik az utazás alatt.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
Költözőmadár

Áttelelnek és a tavaszkezdő hónap közepén visszatérnek, hogy nálunk költsenek és neveljék utódaikat. A fajnak mint egésznek az a célja, hogy túléljen, azaz hogy minél több utód szülessen. Ezért nem maradnak a gólyák Afrikában, mert az ottani táplálékbázisra óriási a versengés és vállalják inkább a kockázatos utat, a költözést az európai költőhelyekre.

Gólyamadár

Gólyák a Tisza környékén

Kérdésed van, információra van szükséged?

Kattints az arcképre! (chat)

Lakitelek és környéke
KAPCSOLAT: +36 30 399 3130