Az ingatlanok tisztántartási kötelezettségei

Nem elég, ha csak a saját küszöbünkig tartunk rendet, azon kívül is vannak kötelezettségeink, közvetlen környezetünket is rendszeresen takarítanunk kell.

A rendszeres takarításra ugyanis rendelkezések kötelezik az ingatlan tulajdonosokat, még akkor is, ha azok az önkormányzatok tulajdonában levő, közterületként vannak nyilvántartva.

Általánosnak mondható kötelezettség, hogy az ingatlan tulajdonosának (kezelőjének, használójának) feladata az ingatlan -beleértve az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott beltéri földrészt - tehát a járda és annak a kocsiút között kiépített vagy kiépítetlen terület gondozása. Járda hiányában 1 m széles területsáv, illetőleg a járda és az úttest közötti zöldsáv takarítása is a tulajdonos vagy bérlő kötelessége. Az előírás a nyílt vízelvezető árkok és az ezekhez tartozó átereszek működésének biztosítására is vonatkozik. Ez minden esetben a terület rendszeres tisztántartását, szemét- és gyommentesítését jelenti.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
Felirat

A beépítetlen telekingatlan tisztántartása és gyommentesítése is a tulajdonos feladata. A tulajdonosoknak kell arról is gondoskodnia, hogy a telekről a gyalogjárda és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok ne akadályozzák a közlekedést, tehát ezek megfelelő nyesése is a tulajdonos dolga.

Az is természetes és köztudott, hogy a közterületen szemetelni, és e területeket más módon beszennyezni tilos. Oda engedély nélkül még kerti nyesedéket sem lehet lerakni. Egyértelműen tilos az ingatlan előtti területre engedély nélkül építési és egyéb hulladékot lerakni. Az engedély is csak meghatározott időszakra vonatkozhat, ami után a szennyezést annak előidézője köteles eltakarítani.

Akárhol élünk is az országhatáron belül, többnyire felpanaszoljuk, hogy az utak, terek szemetesek. Magyarázat persze mindig van, ám tetszik vagy sem, ezt az állapotot többnyire az ott élők idézik elő.

Kérdésed van, információra van szükséged?

Kattints az arcképre! (chat)

Lakitelek és környéke
KAPCSOLAT: +36 30 399 3130