Itt az új támogatott lakáshitel

Használt és új lakás vásárlásához igényelhető az új feltételű támogatott lakáshitel. A már elérhető támogatott hitelnél több korlátot is meghatároz a jogszabály. Az új lakás telekár nélkül meghatározott vételára a rendelet szerint nem lehet több 30 millió forintnál, a használt lakásoknál és a felújí

A támogatott kölcsön összegénél 10 millió forint a felső határ, ha új lakás építéséről vagy vásárlásáról van szó, a használt lakásoknál és a korszerűsítésnél pedig 6 millió forintot határoztak meg korlátként.

Szintén lényegi elem, hogy kamattámogatást öt évre lehet igénybe venni, és annak mértéke az idő előre haladtával fokozatosan csökken. A korábbi jogszabályhoz hasonlóan a kamattámogatást az állampapírhozamhoz köti a rendelet: a támogatás mértéke viszont magasabb, ha az igénylő kettőnél több gyermeket nevel. Az első évben a támogatás mértéke az állampapír- vagy referenciahozam 60, kettőnél több gyermek nevelésekor pedig 70 százaléka lehet, és ez az ötödik évre fokozatosan 40, illetve 50 százalékra mérséklődik.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
Családbarát Magyarország matrica

Az ötéves támogatási időszakkal a költségvetési kiadások kímélését igyekszik megvalósítani a kabinet, a támogatás mértékének fokozatos csökkenését pedig vélhetően az indokolja, hogy ideális esetben egy család jövedelme az idővel növekszik, vagyis a növekvő kiadások vállalása nem okoz vállalhatatlan terhet.

Az új támogatási rendelet hatályba lépésével immár három fő területen támogatja az állam az otthonteremtést: a kamattámogatás mellett a lakás-takarékpénztárakon és az otthonteremtési támogatáson (szocpolon) keresztül.

Kérdésed van, információra van szükséged?

Kattints az arcképre! (chat)

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130