Marhahajtás

Szent Mihály-napi hagyományok

A Szent György napkor legelőre hajtott állatokat a hagyomány szerint ezen a napon hajtják be a téli szálláshelyre. Mihály napja a pásztorok elszámoltatásának és szegődtetésének időpontja is. Ez a nap volt számukra a legnagyobb ünnep, amikor mulatságokat is rendeztek.

Időjárásjósló napnak is tartották

Sokféle időjárással kapcsolatos szólás, közmondás ismeretes Szent Mihály napra vonatkozóan. A pásztorok az állatok viselkedését kísérték figyelemmel, s abból következtettek a várható időjárásra. - Ha a fecskék nem repültek el eddig a napig, akkor hosszú őszre lehet számítani. - Ha Szent Mihály éjszakáján a juhok vagy a disznók összefeküdtek, hosszú erős telet vártak. - Szeptember 29. után már nem kell a fűnyírót használnunk, állítólag ekkortól nem nő a fű.

E nappal kezdődött a kukoricatörés, és egyéb őszi munkák

Ilyenkor kezdődött a szüret, országszerte híresek voltak a Mihály-napi vásárok, amelyeket a nagyobb városokban tartottak. A távolabbi helyekről, akkor még lovaskocsival, vagy ökrös szekérrel mentek a vásárba. Így árultak a vargák, a csizmadiák, a kádárok, a szíjgyártók, a szűrszabók. De nemcsak azért mentek a vásárba, hogy megvegyék, amire szükségük van. Ez szórakozást, ismerkedést, hírszerzést is jelentett az embereknek.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
marhahajtas

Nemcsak a munkához és időjáráshoz kapcsolódó néphagyomány kötődött ehhez a dátumhoz. Szent Mihály napja nyitotta meg a kisfarsangnak nevezett időszakot, amely hagyományosan a lakodalmak őszi időszaka is, és Katalin napjáig tart.

őszidő

Marhahajtás

Kérdésed van, információra van szükséged?

Kattints az arcképre! (chat)

Lakitelek és környéke
KAPCSOLAT: +36 30 399 3130