Első látásra szerelem

Vajon mennyi idő alatt döntünk egy-egy ingatlan megvásárlása mellett, mennyire alaposan és körültekintően tesszük le a voksot?

A felmérés szerint az átlag vásárló 7-8 ingatlant néz meg vásárlás előtt. De amikor úgy érzi, hogy rátalált a megfelelő otthonra, átlag 10-20 perc alatt eldönti, hogy erre az ingatlanra ajánlatot fog tenni.

Hiába a rengeteg észérv a lakásvásárlással kapcsolatban, akár pénzügyi, akár egyéb vonatkozásban, nagyon úgy tűnik, az emberek zöme érzelmi alapon vásárol.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
Felirat

Lehet tanácsokat adni, hogy mire figyeljünk, ha lakást akarunk venni.

- Mint például, mennyi idő alatt érünk be a munkahelyünkre a reggeli csúcsban, van-e jó óvoda vagy iskola a környéken - ami majd négy év múlva kell -, beszélgessünk el a szomszédokkal, meg írassuk bele az adásvételibe, hogy a konyhabútor benne van-e az árban, meg hogy járjunk utána, nincs egyetlen bt vagy kft bejelentve a lakásba, írassunk hibalistát az eladóval és a többi jó tanács, de az átlagember 10 perc alatt már el is döntötte érzelmi alapon, hogy megveszi a lakást.

Összefoglalva, az ingatlanvásárlás érzelmi döntés is, de azért életünk legnagyobb döntését ne hozzuk meg percek vagy órák alatt. Hagyjunk időt magunknak mind a környék és a ház kellő felmérésére, mind a pénzügyi és egyéb racionális döntések meghozatalára.

Gondoljuk végig, mekkora lakásra van szükségünk, mennyibe kerül a kacatszoba, vagy egy felesleges vendégszoba megvásárlása és fenntartása. A szükségesnél kétszer nagyobb ház rezsije, ha nem is a duplája, de a másfélszerese egy elégséges házhoz képest. A takarítás is dupla annyi idő (vagy a takarítónő kér dupla akkora bért, ha már jobban megy). Egy kétszer akkora tetőt bizony kétszer annyiba kerül felújítani is, ahogy kétszer annyi nyílászárót is kétszer annyiért lehet majd kicserélni. A feleslegesen nagy lakást vagy házat megvenni is drága és folyamatosan fenntartani is költséges.

A túl drága ház vagy lakás vásárlása évekre megnyomoríthatja valakinek az anyagi életét, sőt gyakran végzetesnek is bizonyulhat a felvállalt túl nagy teher. Minden pénzét és megtakarítását felemészti a lakása vagy háza fenntartása, a hitelek törlesztése. Nyaralás, kikapcsolódás helyett is majd a részleteket törleszti.

Kérdésed van, információra van szükséged?

Kattints az arcképre! (chat)

Lakitelek és környéke
KAPCSOLAT: +36 30 399 3130