A lakásvásárlás buktatói

Nincsenek könnyű helyzetben azok, akik lakásvásárlásra adják a fejüket - még az alacsony árak ellenére sem.

Rengeteg dologra kell egyszerre kiemelt figyelmet fordítani, ha nem akarunk pórul járni. Néhány egyszerű alapelvvel a fejünkben, s egy kis segítséggel ugyanakkor könnyedén eligazodhatunk az ingatlanpiac útvesztőjében.

Ha elkezdi valaki számba venni, milyen szempontok alapján is válasszon magának új otthont, szinte elsőként merül fel az ingatlan árfekvése. A jelenlegi piaci árak a vevő oldaláról igen csábítóak lehetnek, a gazdasági világválság hatására akár jutányos áron is vásárolhatunk lakást manapság.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
Jó a környék?

Fontos kiemelni, hogy a kínálati és az értékesítési ár között akár 10-15 százalék differencia is lehet. Így aki lakásvásárlásra adja a fejét, az mindenképp előnyből indul, mert a legtöbb eladó kénytelen engedni a meghirdetett kínálati árból. Az ingatlanhirdetéseket böngészve gyakran találkozni olyan hívószavakkal, mint a "sürgős", vagy az "áron alul". Ezek többnyire a piaci ár alatt kínált ingatlanok, melyről magunk is meggyőződhetünk egy ingatlan-értékbecslő szakember segítségével.

Az áron túl azonban számos tényezőt kell még figyelembe venni mielőtt valaki aláírná az adásvételi szerződést. Ilyen tényezők például az elhelyezkedés, a méret, az ingatlan belső kialakítása, tájolása, a jó környék, a szomszédok, vagy éppen a közlekedés is.

Fontos a személyes tájékozódás. Hasznos körbekérdezni a szomszédokat a környékről, a házról, valamint a lakóközösséget illetően. A megtetszett lakás környékén javasolt többször kiadós sétát tenni, újra meg újra visszatérni, hogy eltérő napszakokban, hétvégén és munkanapon is megtekinthessük leendő lakóként a környezetet.

Az önkormányzattól pedig javasolt előre kikérni a rendezési tervet és tájékozódni a környékre vonatkozó (be)építési előírásokról is. Társasházak esetében érdemes előzetesen felkeresni a közös képviselőt is, aki felvilágosítást tud adni, illetve arra a kérdésre válaszolhat, hogy az adott társasház elnyert-e valamilyen felújításra vonatkozó pályázatot, hiszen a jövőre nézve ez is komoly havi kiadásokat jelenthet.

Ha már alaposan kinéztük álmaink otthonát, akkor is van még több dolog, amire oda kell figyelni.

Az adásvételi szerződés megkötése előtt elengedhetetlen az ingatlanra vonatkozó hiteles tulajdoni lap másolatának kikérése. Ebből olyan, fontos információkról tájékozódhatunk, hogy az eladó valóban tulajdonosa-e a lakásnak, illetve, hogy az adott ingatlanra bejegyeztek-e valamely olyan jogot, amely a mi tulajdonszerzésünket akadályozza, korlátozza.

Végül ne legyünk restek elkérni a lakás tanúsítását, hiszen ezen saját családunk jövőbeni költségvetése múlik. A tanúsítvány egy okirat, amely az épület energetikai minőségét értékeli. Amennyiben egyedül nem akarunk belevágni a lakásvásárlási procedúrába, akkor keressünk egy ingatlanközvetítőt, aki készségesen, minden tőle telhetőt megtéve segít nekünk a megfelelő ingatlan kiválasztásában.

Kérdésed van, információra van szükséged?

Kattints az arcképre! (chat)

Lakitelek és környéke
KAPCSOLAT: +36 30 399 3130