Energiatakarékossági tippek

Legyen szó akár otthonunk komfortjáról, akár háztartási gépekről vagy háztartási munkáról, akár szórakozásról, megkerülhetetlen téma az energiával való takarékoskodás. Néhány takarékos ötletet, a teljesség igénye nélkül.

Világítás

A lakásban cseréljük ki azokat az izzókat energiatakarékosra, amelyekkel hosszan világítunk, napi 1,5-2 óra használati idővel már megtérül magasabb beszerzési ára. A régen vásárolt lámpák foglalatához is beszerezhetők, sokféle formában, fényszínben, fényerősségben. Akár 80% energiát is megtakaríthatunk.

Mosás

A mosógépek a legtöbb energiát a víz felmelegítéshez használják, ezért mosson alacsonyabb hőfokon. A legtöbb mosószer hatékony már 30-40 fokon is, és a ruhák is tovább megőrzik újszerűségüket. Csak ágyneműhöz, lepedőhöz, konyharuhához használjon 60 fokos mosó programot, 90 fokos mosásra igen ritkán van csak szükség.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
Lámpafénynél

Ne folyó vízben mosogasson, az álló vízben mosogatás viszont higiéniai okokból nem megfelelő. Köztes megoldásként készítsen egy tálkában mosószeres oldatot, amibe csak a mosogatószivacsot mártja, azzal elmossa sorban egymás után az edényeket, és csak az öblítést végezze folyamatosan folyó víz alatt.

Sütés, főzés

A főzőlap méretéhez illeszkedő fazekat, lábast használjunk, és mindig tegyünk rá megfelelő méretű fedőt. Mélyhűtött élelmiszereket mindig időben vegyük elő, és a hűtőszekrényben olvasszuk ki. A sütő előmelegítésére csak kelt tészták és kenyér sütésénél van szükség.

Hűtés

Cserélje ki régi hűtőszekrényét, mert egy – bár energiatakarékos, de folyamatosan működő – hűtőszekrény napi 1 kWh áramot fogyaszt el, a 25-30 éves hűtőszekrények ennél még 40%-kal több energiát használnak el. Rendszeresen le kell olvasztani a hűtőszekrényt (max. 1 cm jég), az automata leolvasztású No-Frost hűtőszekrények kb. 20%-kal több energiát fogyasztanak.

Szellőztetés, fűtés, hűtés

Szellőztetéskor tárjuk ki az ablakot, így a párás, elhasznált levegő gyorsan kicserélődik. A bukó állásban hagyott ablakon folyamatosan megy ki a meleg a lakásból, viszont a levegő csak lassan cserélődik ki. A radiátorok elé ne tegyünk bútorokat, ne takarjuk el függönnyel, mert a meleg levegő nem tud szabadon keringeni a helyiségben.

Fehér Sára ingatlanértékesítő és értékbecslő Tel: 30/206-2458

Kérdésed van, információra van szükséged?

Kattints az arcképre! (chat)

Lakitelek és környéke
KAPCSOLAT: +36 30 399 3130