Kérészéletű

Szálláshely a tiszavirágzás közelében:

Tiszavirág a Hungarikumok között

Vajon hányan hallottak már erről a különleges élőlényről, hányan ismerik élete történetét vagy netán hányan látták már közelről ezt a csodálatos természeti jelenséget?

A tiszavirág nevével ellentétben nem növény, hanem egy rövid életű kérészfaj, amely a kérészek rendjébe, annak tiszavirágok családjába tartozik. A tiszavirág látványos rajzása révén közismert kérészünk, védett természeti- és tájérték. A különleges természeti jelenséget több évig tartó fejlődés előzi meg, amely jellemzően a Tisza hazai szakaszain teljesedik ki minden év júniusának közepén.

Kellemes nyári estéken ez a különleges, 8-12 cm hosszú rovar népesíti be néhány órára a Tisza egy-egy szakaszát. A milliónyi rovar nászrepülése a “tiszavirágzás”. Párosodás után a megtermékenyített peték a meder aljára süllyednek. A vízbe pottyant tetemükből a halak, a madarak jót lakmároznak. A víz hőmérséklete, a víz magassága, a páratartalom, a levegő hőmérséklete és még számos – nem bizonyított – tényező befolyásolja a tiszavirágzás időpontját. A Tiszán rendszerint mindössze néhány napig, legfeljebb egy-két hétig tart, a késő délutáni óráktól naplementéig.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
tiszavirag

Kihagyhatatlan program, a fotósoknak is kedvenc témája!

tiszavirag

„ " Olyan piciny vagyok, a tenyeredbe férek, Tartsál itt magadnál, így, most már nem félek...." (Hatos Mária : Tiszavirág c.verséből)”

Tiszavirágzás

Kérdésed van, információra van szükséged?

Kattints az arcképre! (chat)

Lakitelek és környéke
KAPCSOLAT: +36 30 399 3130