Az ingatlan eladás és vásárlás költségei

Az életben semmi sincs ingyen és ez az ingatlan eladásra és vételre is igaz. Hiszen számos olyan költség merülhet fel az ügyintézés során, amik összeadódva egészen komoly összeggé nőhetik ki magukat.

Ingatlan vásárlás költségei az eladó oldaláról

A vételáron felül az ingatlan vásárlás költségeit a vevőnek kell viselnie. Általában két olyan költség van, ami nem a vevőnél, hanem az eladónál jelentkezik. Ezek az energetikai tanúsítvány költsége, valamint az ingatlanközvetítőnek járó jutalék, közvetítői díj.

Ingatlan vásárlás költségei a vevő részéről

Lássuk ezt követően, hogy milyen költségekkel számolhat a vevő lakása megvásárlásakor.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
Posta

Ügyvédi munkadíj

Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya. Általánosságban elmondható, hogy a leggyakoribb ügyvédi díj az ingatlan forgalmi értékének 1 %-a.

Földhivatali eljárási díj

A földhivatal eljárási díja 6.600.-Ft/ingatlan. Amennyiben sürgősséggel kérjük a kérelem elintézését és a jogok átjegyzését, úgy további 10.000.-Ft összegű díjat kell fizetni, vagyis sürgősségi eljárásban a földhivatali eljárási díj 16.600.-Ft lesz. A földhivatal ügyintézési határideje 30 nap, sürgősségi eljárással 15 nap. Abban az esetben, ha több ingatlant vásárolunk, vagy az ingatlan több helyrajzi számon van nyilvántartva, úgy meg kell fizetni a 6.600.-Ft összegű földhivatali költséget minden helyrajzi szám esetében külön-külön. Ez a gyakori eset például a lakáshoz tartozó, de külön helyrajzi számon feltüntetett garázs, gépkocsi beálló vásárlásakor is.

Tulajdoni lap ára

Az ingatlan vásárlás további költsége a tulajdoni lap lekérése. A tulajdoni lap ára takarnetes tulajdoni lap esetén 1.000.-Ft/ingatlan, a hiteles tulajdoni lap ára 6.250.-Ft

Ingatlan illeték

Az ingatlan vásárlás legjelentősebb költsége a NAV által kiszabott vagyonszerzési illeték, a forgalmi érték 4%. Számos esetben érvényesíthetünk viszont illetékkedvezményt, vagy akár teljesen mentes lehet az illeték megfizetése alól, ha annak törvényi feltételei fennállnak.

Banki költségek

Amennyiben az ingatlant banki hitelből kívánja megvásárolni, természetesen további költségekkel kell számolnia.

Kérdésed van, információra van szükséged?

Kattints az arcképre! (chat)

Lakitelek és környéke
KAPCSOLAT: +36 30 399 3130