Segítség! Lakást vennék, de nincs pénzem!

Senkit nem buzdítok arra, hogy önerő nélkül gondolkozzon ingatlanvásárlásban.

Alapesetben minden lakásvásárlásnál szükséges minimálisan 20% önerő, hiszen egy magánszemély tulajdonában lévő ingatlanra jelzálogjogot max. a lakás értékének 80%-ig lehet bejegyezni, ezt törvény írja elő. Ezen túl még a banki szabályozással is szembe találjuk magunkat, ami tovább csökkenti a felvehető hitelösszeget. A vételáron felül pedig még a hitel induló költségeivel is számolnunk kell, ki kell fizetnünk egy csomó egyéb költséget is.

Mégis milyen lehetőségeink vannak?

Jó megoldás lehet a kiegészítő fedezet bevonása. Persze, az esetek zömében nem tudunk még egy terhelhető ingatlant elővarázsolni. Ha mégis, akkor azonban abba is gondoljunk bele, hogy az eladó ragaszkodni fog foglalóhoz, aminek megszokott mértéke 10%. Adódnak még egyéb költségek is, amiket meg kell fizetnünk, mint pl. ügyvédi munkadíj, földhivatali bejegyzés, stb.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
Pénz nélkül is lehet?

Ha még nem tettük meg, kezdjünk minél hamarabb félretenni lakáscéljaink megvalósítására. Bármilyen megtakarítási formában gondolkozhatunk, de a lakás célra a lakás takarékpénztári szolgáltatások a legmegfelelőbbek. Nem feltétlenül kell megvárnunk a megtakarítási időszak lejártát ahhoz, hogy pénzhez jussunk. Önerő kiegészítésként a most megkötött lakás takarékpénztári szerződés terhére is kaphatunk ún. előhitelt. Ez azt jelenti, hogy már az előtakarékossági szerződés megkötésekor hitelhez jutunk, aminek maximum összege 2 millió forint lehet.

Pl.: szeretnének házikót venni 2 millió forintért. Ártól függetlenül önerőre feltétlenül szükség van. Ilyen értékű ingatlanoknál további gondot okoz, hogy eléri-e az ingatlan hitelbiztosítéki értéke (az az érték, amit az ingatlan felértékelése során a bank számára az értékbecslő megállapít) a bank által minimálisan nyújtható hitelt. Önnek önereje továbbra sincs, viszont a jövedelme átlag feletti. A lehető legjobb megoldásnak az Ön esetében a személyi kölcsön bizonyult.

Továbbra sem ajánljuk senkinek, hogy ingatlant vegyen személyi kölcsönből. Viszont minden eset egyedi. Önnek egy jó és stabil jövedelme van, nincs egyéb hitele és alacsony értékű házat akarnak venni. Vagyis az Ön esetében ez optimális megoldás lehet.

És a jövő?

Mivel a személyi kölcsön jóval magasabb THM-mel igényelhető, mint egy ingatlanfedezetes hitel, ezért természetesen azt javasoltuk, hogy amint megvan az ingatlan és már a földhivatal is bejegyezte a tulajdonjogukat, azonnal kezdjék el megkeresni a számukra legmegfelelőbb jelzáloghitelt és váltsák ki a személyi kölcsönt. Természetesen a hitelkiváltásnak is vannak induló költségei, ezért legyen körültekintő és szerezze be a lehető legtöbb információt.

Kérdésed van, információra van szükséged?

Kattints az arcképre! (chat)

Lakitelek és környéke
KAPCSOLAT: +36 30 399 3130