Ezek a legfontosabb teendőink a kiskertünkben, mielőtt elutaznánk hosszabb nyaralásra!

A kutyát és a macskát még csak-csak magunkkal tudjuk vinni, vagy rá tudjuk bízni egy szomszédra, barátra, de egy teljes pompájában levő kert gondozását kevesen vállalják el hosszabb időtartamra.

Nézzünk tehát néhány mesterfogást, amellyel sokat tehetünk azért, hogy a növények túléljék a számukra ínséges időszakot!

A lágyszárú és évelő dísznövényekről távolítsuk el az elhervadt virágokat és terméseket, hogy a növények pihenni tudjanak, ezzel egyben arra is sarkalljuk őket, hogy visszatéréskor újabb virágokkal jutalmazzanak meg bennünket. Ugyanez vonatkozik a gyümölcsfák és zöldségnövényeink, félérett, érett terméseire is, különös tekintettel az összeaszalódott, láthatóan beteg, fertőzött termésekre.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
Kutya, marad.

Automata öntözőberendezés hiányában, természetesen elmaradhatatlan és legfontosabb teendőnk az általános, nagy adagú és kiadós öntözés a kert valamennyi zugában. Külön kiemelést érdemelnek a cserepes, ládás és nagyobb edényes növényeink, melyeket érdemes a nyaralás idejére a kert kifejezetten árnyékos, tűző naptól védett sarkába helyezni. Az alapos áztató öntözés után a szabad talajfelszínt lazítsuk fel kapával vagy gereblyével, miáltal megszakítva a kapilláris áramlást csökkentjük a talaj párologtatását.

Indulás előtt ne felejtkezzünk meg a gyep karbantartásáról sem, ne túl mélyen nyírjuk le, maximum a hosszának 2/3-ára, a nyesedéket pedig kivételesen rajta is hagyhatjuk a felszínén. A gyepet alaposan, legalább 10-15 cm mélyen öntözzük be, sík felszínen akár árasztásos módszerrel is.

A növényekkel beültetett üvegházak esetében feltétlenül gondoskodjunk az árnyékolásról és szellőztetésről.

Ebben az időszakban a levéltetvek és a takácsatkák okozzák szívogatásukkal a legnagyobb kártételt kiskertünkben, hozzájárulva egyben a vírusok terjesztéséhez is, így felszaporodásuk ellen feltétlenül permetezzük le az erre érzékeny növényeket.

Kérdésed van, információra van szükséged?

Kattints az arcképre! (chat)

Lakitelek és környéke
KAPCSOLAT: +36 30 399 3130