Hűvös lakás a kánikulában is, klíma nélkül

Mindenki szeretne egy kellemes hűvös házat nyáron. Képzeljük el azt, hogy a levegő egy szép nyári napon 35 °C, ez csak a levegő hőmérséklete! Amire a nap rásüt, pl. betonfelületek, cserép, közepesen vagy teljesen sötét színű fal, 45-50 fokosra is felmelegszik minden probléma nélkül. Megoldás: árnyék

Ha tudunk, ültessünk nagy lombos fákat a ház déli oldalához, mert ez az egyszerű lépés a későbbiekben majd megakadályozhatja, hogy a tető és a falak túlzottan felmelegedjenek. A fa sok idő amíg megnő, de amit megtehetünk, hogy ablakainkat kívülről árnyékoljuk redőnnyel, ezzel megakadályozzuk, hogy a napsütés bejusson a házba.

Mindenki tudja, hogy a parasztházak milyen jó hűvösek tudnak lenni. Ez amiatt is van, hogy ház napsütötte oldalán végig tornác vagy veranda található, így a falat közvetlen napsütés nem éri, nem tud túlzottan felmelegedni.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
Klíma nélkül is lehetséges!

Hőszigetelés

A faültetés gyümölcsét nem tudjuk hamar leszüretelni, de a hőszigetelés viszonylag hamar megvalósítható, és nem csak a téli fűtésszámlát csökkenti, hanem megakadályozza, hogy a házunk nyáron túlzottan felmelegedjen. Ahogy már volt róla szó, a falak nagyon fel tudnak melegedni, ennek a hatását már egy 5 cm-es hőszigetelés is ki tudja védeni, de minél vastagabb annál jobb.

Tetőszigetelés

Ahogy a falakat, a tetőt is szigeteljük le. Tehetünk a cserepek alá hőtükrös fóliát, a padlást pedig viszonylag olcsón és egyszerűen tudjuk kőzet vagy üveggyapottal szigetelni. Nyáron a lakásba bejutó hő jelentős része származik az állandóan 35-40 fokos padlásról.

Szellőztetés

A szellőztetés nagyon fontos, de ha már egyszer elértük, hogy a lakásban hűvösebb legyen mint odakint, akkor nappal ne engedjük be a meleg levegőt! Szellőztessünk az éjszakai és hajnali órákban, legjobb 1 és 4-5 óra között amikor a levegő már kellően hűvös, a nap többi részében pedig csukott ablakok!

Növények hűtik a környeztet

A zöld növények hűvösen tartják a környezetüket, folyamatosan párologtatnak, ami ugye sok energiát von el a környezetéből. Futassunk fel a ház falára kúszónövényt, pl. borostyánt, a házban is körbevehetjük magunkat dísznövényekkel.

Bár kellően kihangsúlyoztuk, hogy a párolgás hűti a környezetét, a párás levegőt sokkal melegebbnek érezzük! Ne hagyjuk hogy a lakás levegője túlzottan párás legyen, akár párátlaníthatunk is. A száraz levegőt sokkal hűvösebbnek érezzük!

Kérdésed van, információra van szükséged?

Kattints az arcképre! (chat)

Lakitelek
KAPCSOLAT: +36 30 399 3130